2019. január 23., szerda

Antioxidánsok

Antioxidánsok

Antioxidánsok nélkül hónapokon belül fertőzések és rosszindulatú daganatok egész sorának eshetnénk áldozatául. A szervezet maga is előállít antioxidáns vegyületeket, de az immunrendszer erősítéséhez szükséges többlethez megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Az ételekkel fölvett antioxidánsok fontosságáról élénk vita folyik. Szükségességüket - különösen a kiegészítőket - sokszor eltúlozták, de az újabb kutatások szerint a rák bizonyos fajtái és a szívbetegségek ellen valóban védelmet nyújthatnak, s talán a korai öregedést is gátolják.
Az antioxidánsok az anyagcsere, illetve a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigarettafüst hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. Ha nem teszünk semmit ellenük, ezek az instabil vegyületek megteremthetik a szívbetegség és a rák kialakulásának előfeltételeit.
A felszaporodott szabad gyökök semlegesítéséhez a szervezetnek több antioxidánsra van szüksége, mint amennyit maga termel, különösen betegség vagy erős légszennyezettség esetén. A szervezet védelméről gondoskodó antioxidánsok szerencsére sokféle élelmiszerben megtalálhatók.
Az E- és C-vitamin, valamint az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket, csakúgy, mint azok az enzimek, melyek működéséhez szelén (forrásai: rák, kagyló, avokádó), réz (dió, mogyoró, magvak, rák, kagyló) vagy cink (rák, kagyló) kell. A citrusfélékben, a szőlőben és a zöldségfélékben megtalálható bioflavonoidok szintén antioxidáns hatásúak. A margarinokhoz és olajokhoz mesterséges antioxidánsokat adnak, hogy ne avasodjanak meg és megtartsák természetes színűket.

A betegség megelőzése

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepe még nem teljesen tisztázott. Feltételezik, hogy a szabad gyökök indítják el azt a folyamatot, melynek során a verőerek falában koleszterin rakódik le, ami végül szívbetegséghez vagy szélütéshez vezet. Az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok kellően nagy mennyiségben nemcsak ezt a veszélyes folyamatot gátolhatják meg, hanem a sejtek genetikai információt hordozó DNS-molekuláinak rosszindulatú daganathoz vezető károsodását is.
Az egyes antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok táplálékkiegészítőkként való szedésével csínján kell bánni. A szükséges mennyiségű antioxidánst a legjobb sok friss gyümölccsel és zöldséggel bejuttatni a szervezetbe. C-vitamin a citrusfélékben, béta-karotin az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben található. A dióban, mogyoróban, avokádóban és ásványi olajokban levő E-vitamin is segít megelőzni a betegségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése