AIDS
Jót tesznek
teljes kiőrlésű gabonafélék
gyümölcs, zöldség
kemény héjú gyümölcsök, tengeri halak
pasztőrözött tejtermékek
hús, máj, tojás
Korlátozottan fogyasztható
tea, kávé, kóla
alkohol
Ártanak
félig főtt vagy mosatlan élelmiszerek
nyers vagy félig főtt tojás
húspástétomok
pasztőrözetlen tejtermékek
A szerzett immunhiányos tünetegyüttes közkeletű rövidítéssel: AIDS
ellen ma még sem védőoltás, sem igazán hatásos gyógyszer nem létezik.
Az AIDS-ben szenvedők életminősége azonban a helyes táplálkozással is
javítható. A még nem beteg HIV-pozitív vírushordozók is elviselhetőbbé
tehetik napjaikat, ha jobban odafigyelnek, arra hogy mi kerül az
asztalukra.
Mivel az AIDS az immunrendszert őrli
fel, a beteg szervezete képtelen felvenni a harcot a kórokozókkal
szemben. Az AIDS első jele a fogyás és az általános kimerültség.
Megduzzadhatnak az ágyéki, a nyaki és a hónalji nyirokcsomók.
Bőrbetegségek is jelentkezhetnek, leggyakrabban ajakherpesz és
szájpenész. A kór előrehaladtával tüdőgyulladás, alultápláltság és
különböző rosszindulatú daganatok pl. az úgynevezett Kaposi-szarkóma
alakulhatnak ki. Az AIDS-betegek sokkal könnyebben kapják meg az ételek
útján terjedő bakteriális fertőzéseket, köztük a lágy héjú sajtok vagy
pástétomok közvetítette listeriosist. A rákok, kagylók, osztrigák
ugyancsak előidézhetnek fertőzést.
A betegség kései
szakaszában gyakran súlyos, visszafordíthatatlan alultápláltság lép fel.
Angol és amerikai kutatók ma egyre fontosabbnak tartják, hogy a beteg
már az első tünetek jelentkezésekor egészségesebb táplálkozásra térjen
át. Az étrend összeállításában a fő szempont a leromlás megelőzése és az
immunrendszer erősítése. Kerülendők tehát az olyan élelmiszerek,
amelyek további terhet rónak az amúgy is megviselt immunrendszerre.
Mit egyen az AIDS-beteg?
Mivel
az AIDS kezelése során alkalmazott gyógyszerek és a beteg által
fogyasztott ételek kölcsönösen befolyásolhatják egymás lebontását és
felszívódását, legjobb, ha a betegségben szenvedők, illetve a
HIV-pozitív vírushordozók szakképzett dietetikushoz fordulnak, aki a
kezelőorvossal együttműködve állapítja meg, mire van szüksége a
páciensnek.
Bizonyos tápanyagok különösen az A-, B₆-
és B₁₂-vitamin, valamint a cink hiánya mai ismereteink szerint nemcsak
az immunműködést gyengíti, hanem gyakran a HIV-fertőzöttség velejárója
is. Hal, máj nagy zsírtartalmú tej és tejtermékek rendszeres
fogyasztásával lehet fokozni ezeknek a tápanyagoknak a bevitelét. A
B₁₂-vitamin és a cink legjobb forrása pedig a teljes kiőrlésű gabonából
készült kenyér, valamint a kemény héjú gyümölcsök a dió és mogyoró.
A
megállíthatatlan sorvadás nem szükségszerű velejárója az AIDS-nek: a
vizsgálatok kimutatták, hogy a testsúlycsökkenés a betegség kései
szakaszában nagyrészt az ágyhoz kötöttség előidézte izomsorvadás
következménye. Egyes adatok szerint a jó fizikai állapot késleltetheti
az AIDS tüneteinek kialakulását. Ezért az olyan étrend, amely a
zsírszövet helyett inkább az izomszövetet táplálja, a kíméletes
kondíciójavítással kombinálva javíthatja a betegek állapotát. Ez azt
jelenti, hogy az étrendnek a lehető legtáplálóbbnak kell lennie és
elegendő energiát kell nyújtania. A zsiradékszükségletet legnagyobb
részben növényi olajokból és tejtermékekből kell fedezni, ily módon
gondoskodva a kellő A-, D-, E-, és K-vitamin-bevitelről.
A
teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék és tészták, a rizs, az
árpa, a burgonya és a kukorica mind hasznos forrásaik a jó erőnlét
megőrzéséhez szükséges összetett szénhidrátoknak. A sovány hús értékes
fehérjeforrás, de a betegeknek a tejtermékek, a dió és mogyoró, valamint
a gabonafélék és a hüvelyesek fehérjéire is nagy szükségük van.
Az étvágy javítása
A rossz étvágy és a hányinger az AIDS gyakori kísérőtünete. Napi
három bőséges étkezés és köztük egy-egy kiadós nassolás segíthet a
betegnek erőnléte megőrzésében és kondíciója javításában. Ha a napi
három bőséges étkezés nem oldható meg, az alábbiakat érdemes
megpróbálni:
kisebb étkezéseket naponta hat alkalommal
energiadús italok fogyasztását félórával az étkezés után
az
étkezések között dió, mogyoró, olajos magvak pl. tökmag fogyasztását -
energia, vitaminok és ásványi anyagok egyaránt vannak bennük
Hányinger esetén kerülendők:
zsíros, olajos, fűszeres ételek
savanyú italok
a kedvenc ételek, nehogy ízük a rosszullétére emlékeztesse a beteget, és akkor se kívánja majd őket, amikor jobban van.
Harc a vírus ellen
A
HIV elleni küzdelemben a tápanyagok közül a vitaminok és az ásványi
anyagok a legfontosabb szövetségeseink. Az immunrendszer számára
létfontosságú a B₆- és a B₁₂-vitamin, a pantoténsav és a folsav,
valamint a májban, a tojássárgájában és a legtöbb tejtermékben bőven
megtalálható A-vitamin.
Az olyan antioxidánsok, mint
a béta-karotin fő forrásai a sötétzöld levélzöldségek és a narancssárga
színű gyümölcsök, zöldségek, a C-vitamin paprika és citrusfélék,
valamint az E-vitamin hidegen sajtolt olajok, dió, mogyoró avokádó
védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. A cinkről, a vasról és a
szelénről ugyancsak azt tartják, hogy fontos szerepet játszanak a HIV
elleni harcban. Egyes kutatók szerint a szelén késlelteti a
fertőzötteknél a betegség felszínre törését.
Sok
HIV-pozitív és AIDS-es beteg makrobiotikus étrendre tér át. Ez a diéta
azonban többet árthat, mint amennyit használ, hiszen jobbára nagy
tömegű, de energiaszegény táplálékból áll. Mivel a csökkent étvágy a
betegség jellegzetes tünete, a páciensek rendszerint nem képesek
elegendő makrobiotikus ételt fogyasztani.
Azokat,
akik eljutottak a betegség végső stádiumába, biztassuk, hogy egyenek
kedvükre való ételeket. Az evés soha ne okozzon a betegnek stresszt. Ne
feledjük: bármilyen ennivaló jobb a semminél!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése