2019. január 3., csütörtök

Áfonya

Áfonya
Fekete és Tőzeg-

Előnyei

húgyúti fertőzések ellen hatásos
baktériumölő
emésztési panaszokra jó

Hátránya

allergiát válthat ki

Sok más bogyós gyümölcstől eltérően, amelyet cukorral össze kell főzni, hogy élvezhető legyen, a fekete áfonya nyersen is finom, s így C-vitamin-tartalmát nem kell főzéssel elpazarolni. Bár e vitamint nagy mennyiségben tartalmazza, az átlagos felnőtt napi adagjának fedezéséhez majdnem 30 dkg friss áfonyát kellene megenni.
Az aszalt áfonyát hagyományosan hasmenés és ételmérgezés ellen adták. Az újabb kutatások tudományosan is alátámasztották ezeket a népi gyógymódokat: az áfonya baktériumölő hatású vegyületeket antociánokat tartalmaz, amelyek különösen hatékonyak egyes, gyomor- és bélpanaszokat okozó E. coli-baktériumtörzsek ellen.
Mivel az áfonya gátolja az olyan baktériumok szaporodását, mint az E. coli amely a húgycsövön át bejuthat a húgyhólyagba, segítséget jelent a kiújuló húgyúti fertőzések pl. hólyaghurut kezelésében.
Újabb amerikai kutatások szerint az áfonya javíthatja a látást, illetve segít megelőzni a látásromlást, továbbá védelmet nyújthat a zöld és szürke hályog, valamint több más szembetegség ellen. E hatásainak bizonyításához azonban további vizsgálatokra van szükség.
Sok más bogyós gyümölcshöz hasonlóan a fekete áfonya is kiválthat allergiás reakciót. Ennek leggyakoribb tünetei az ajak és a szemhéj megduzzadása, valamint a viszketéssel, duzzadással járó bőrkiütést.
A tőzegáfonya hazánkban kizárólag a Nyírség tőzegmohalápjain él, rendkívül ritka, a kipusztulás szélén álló, védett növény. Európában csak az északi országokban gyakori. Ott, valamint Észak-Amerikában régóta használják házi orvosságként a hólyaghurut és egyéb húgyúti fertőzések ellen.
Régebben ezt a hatást az áfonya magas savtartalmának tulajdonították. Úgy gondolták, hogy növeli a vizelet savasságát, s ezáltal elpusztítja a fertőzésért felelős baktériumokat. Egy amerikai vizsgálat eredményei azonban arra utalnak, hogy a tőzegáfonya olyan anyagot tartalmaz, mely megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyutakat és a húgyhólyagot borító nyálkahártyasejtekhez tapadjanak, és így gátolják szaporodásukat. Izraeli kutatók megállapították, hogy a fekete áfonyának is hasonló hatása van.
Több urológus javasolja, hogy megelőzésképpen mindennap igyunk néhány pohár áfonyalét, amely a kialakult enyhe fertőzést is megszüntetheti. Ha a tünetek nem múlnak, orvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség.

Pattogó bogyók

Annak megállapítása, hogy az áfonya érett-e, roppant egyszerű, csak le kell gurítani a bogyókat a lépcsőn: az éretlenek helyben maradnak, a jók viszont végigpattognak a lépcsőfokokon.

Vaccinium macrocarpon

Vaccinium myrtillus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése