2019. január 15., kedd

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

Jót tesznek

burgonya, spenót, belsőségek, szója, levélzöldségek

Korlátozottan fogyaszthatók

egyes savlekötő tabletták
alkohol

Ártanak

savas élelmiszerek (pl. gyümölcsök) alumíniumedényben elkészítve
E541-es élelmiszer adalék

Az Alzheimer-kór más idegrendszeri betegségektől való elkülönítésében a klinikai tünetek megfelelő értékelése mellett a legnagyobb segítséget a komputertomográffal vagy mágneses rezonancia alapján végzett vizsgálatok nyújtják. A Alzheimer-kór fokozatos elbutulási folyamat, melynek során az agysejtek degenerálódnak, és az agy egyre sorvad.
Bár a középkorúakat is megtámadhatja, elsősorban az idősebbek betegsége. Jellemző tünete az egyre súlyosabbá válló zavarodottság, emlékezetkihagyás, apátia és főleg a kezdeti stádiumban a mély depresszió.
 A szellemi képességek kisebb akadozásával - különösen a rövid távú memória romlásával - kezdődő kór hosszabb vagy rövidebb idő alatt olyan súlyos formát ölthet, hogy a beteg a végén már magáról sem tud gondoskodni. Ebben a stádiumban sem családtagjait, sem otthoni környezetét nem ismeri fel, s elfelejti a nemrég történt eseményeket, miközben a távoli múltat élesen fel tudja idézni.

Tanácsok a segítségnyújtáshoz


Annak, aki a beteg felügyeletét és gondozását ellátja, az Alzheimer-kór különösen kegyetlen és nyomasztó betegség. A segítő gyakran nem is igen tehet mást, mint hogy megpróbálja biztosítani a beteg számára a lehető legjobb életkörülményeket és legtáplálóbb étrendet. Mivel a kór étvágytalanságot okoz, és gátolja a mindennapi önfenntartást, az elégtelen táplálkozás miatt hiánybetegségek is felléphetnek. A táplálékhiányos betegek állapota B₁₂-, C-, D- és E-vitamin, béta-karotin és folsav bevitelével javítható. Azt is kimutatták, hogy a Alzheimer-kóros betegek szervezetében a normálisnál kevesebb a cink és a szelén.


A betegek kezelésében némi javulást értek el a Q10-es koenzim adagolásával is. Ezért Célszerű beiktatni az étrendbe olyan élelmiszereket, amelyek gazdagok ebben a vegyületben. Ilyenek a belsőségek, a spenót a lucerna, a burgonya, a jamszgyökér és a szója. A kór előrehaladtával a beteg az evőeszközöket is egyre nehezebben tudja használni. Úgy kell megtervezni az étkezéseit, hogy az ételeket minimális fizikai erőfeszítéssel és odafigyeléssel el tudja fogyasztani.

Lehetséges okok

Az Alzheimer-kór okai nem teljesen tisztázottak. Kialakulásában az örökletes tényezők csak korlátozott mértékben játszanak szerepet.
Több mint egy évtizede vetették fel, hogy az alumíniumnak lehet valami köze a betegséghez. Bár az összefüggés még nem világos, tény, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyának károsodott területein alumínium halmozódik fel. Ésszerű tehát, ha a beteg kerüli az olyan ételeket és főzési módszereket, amelyek az alumínium feldúsulását okozhatják a szervezetben. Nem ajánlatos alumíniumedényben savas ételeket például rebarbarát, lekvárt vagy paradicsomot készíteni, mivel savtartalmuk megköti a fémet.
A kovasavban levő szilícium gátolja az alumínium felszívódását. Forrási a lucerna, a káposzta, a fejessaláta, a hagyma, a sötétzöld zöldségek és a tej. Mivel az árpa főzésekor a sörbe is jut szilícium, néha egy-egy korsó sör segíthet. A túlzott alkoholfogyasztást viszont kerülni kell.

Élelmiszer-adalékok és savlekötők

Az előre csomagolt kekszek és sütemények címkéjén olvassuk el az összetevőket. A kelesztéshez használt nátrium-alumínim-foszfát (E541-es adalékanyag) kerülendő. Emésztési panaszok vagy gyomorégés esetén kerülendők a sok alumínium-hidroxidot tartalmazó savlekötő szerek.

Élelmiszerek alzheimereseknek

Káposzta

Szilíciumot tartalmaz, amely gátolja az alumínium felszívódását.

Sör

Szintén szilíciumforrás; alkalmankénti fogyasztása hatásos lehet.

Szója

Gazdag a Q10-es koenzimben, ezenkívül sok élelmi rost, fehérje és szénhidrát van benne.

Burgonya

Szintén jó Q10-forrás, de értékes szénhidrátokat is tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése