2019. január 16., szerda

Ananász

Ananász

Előnye

megfelelő C-vitamin-forrás

Hátránya

néha allergiás reakciót vált ki

A népi gyógyászat többféle gyógyhatást tulajdonít az édes és lédús ananásznak., nem teljesen indokolatlanul. Tápanyag azonban nincs benne sok. Egy 80 g-os ananászadag a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi, de más vitaminokból és ásványi anyagokból nem sokat nyújt.
 Az ananász azért került az érdeklődés középpontjába, mert a friss gyümölcsben van egy fehérjebontó enzim, a bromelain. Hatása olyan erős, hogy az ananászültetvényeken dolgozóknak védőöltözetet kell viselniük, nehogy a bőrük károsodjon. Bromelaint a gyógyászat is használ tabletta formájában; olyan betegeknek adják, akik a fehérjéket nem tudják jól megemészteni.
1957 óta mintegy 400 tanulmány látott napvilágot a bromelain különböző felhasználásairól. A jelek szerint hozzájárulhat a vérrögök oldásához és ezáltal a szívbetegségek kezeléséhez. Kedvező hatású orrmelléküreg-gyulladás és húgyúti fertőzések esetén. Ezenkívül erősítheti az antibiotikumok hatását.
A bromelaint gyulladásgátló szerként is alkalmazzák ízületi gyulladás esetén. Minthogy feltehetően gyorsítja a szövetek regenerálódását, széles körben használatos a zúzódások, vízhólyagok és rándulások gyógyításában.

Az ananász hatóereje

A népi gyógyászat egyes vidékeken már régóta használja a friss ananászt egy sor betegség kezelésére. Torokfájás ellen hagyományos gyógyeljárás az ananászlével való gargarizálás, húsát pedig régóta ajánlják hurut, ízületi panaszok, hörghurut és emésztési zavarok enyhítésére.
A tartósítás csak kismértékben csökkenti az ananász C-vitamin-tartalmát, a bromelaint azonban megsemmisíti. A saját levében és nem valamilyen szirupban eltett ananász alig tartalmaz több energiát, mint a friss gyümölcs: 10 dkg-ja 47 kcal-át a friss ananász 41 kcal-jával szemben.
Szüretelés után az ananász már nem lesz édesebb. Érettségét jelzi, ha méretéhez viszonyítva nehéznek érezzük, levelei élénkzöldek, s édeskés, átható illata van.
Ritka esetekben a friss ananász az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Ha ez súlyos, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése