2019. január 18., péntek

Alkohol: csak mértékkel!

Alkohol: csak mértékkel!

Az alkoholnak a szervezetre gyakorolt csekélyke jótékony hatása eltörpül azok mellett az egészségi ártalmak mellett, amelyeket már az alkalmankénti poharazgatás is előidézhet.

Előnyei

mértékletes fogyasztása idősebbeknél csökkentheti a szívkoszorúér megbetegedés kockázatát
javítja a közérzetet

Hátrányai

a rossz közérzetet tovább rontja, és agresszív viselkedést válthat ki
terhesség alatt veszélyezteti a magzatot
sok gyógyszerrel nem szabad együtt fogyasztani
másnaposságot okozhat
túlzott fogyasztása elősegíti bizonyos rákbetegségek kialakulását
az állandó alkoholizálás maradandóan kárósítja a májat és a szívet
a mértéktelen ivászatok köszvényt, hasnyálmirigy-betegséget és infarktust idézhetnek elő, idegrendszeri elváltozásokat okoznak

Laikusok körében újra terjed az a nézet, miszerint a szeszes italoknak szerepük lehet a szükséges tápanyagok bevitelében és az egészség megőrzésében, ha mértékkel élünk velük. A mérték megtartása azonban sokaknak meghaladja az erejét. Az ő számukra az alkohol az egészséget súlyosan veszélyeztető, az életet nemritkán évtizedekkel megrövidítő tényező.
A szeszes italok fő aktív összetevője, az etilalkohol vagy etanol a keményítő vagy cukor élesztő hatására bekövetkező erjedésével keletkezik. Az italok alkoholtartalmát fel kell tüntetni a címkén. 12% alkoholtartalom azt jelenti, hogy 1 dl italban 12 g alkohol van. Az alkoholos erjedés során keletkező egyéb anyagok adják a szeszes italok egyedi ízét és aromáját. Az utóbbi vegyületek felelősek a másnaposság sok tünetéért. A vörösbor nem az alkoholtartalma, hanem a benne levő polifenolok miatt vált ki egyeseknél migrént. Persze a borok, sörök és minden más szeszes ital legveszélyesebb, egészségkárosító anyaga maga az alkohol. Azok az állítások, melyek szerint a bioborok sokkal egészségesebbek lennének, megalapozatlanok.
A vörösbornak talán lehet némi jótékony hatása, de nem csökkenti a vér koleszterinszintjét, mint azt sokan hiszik. Az újabb kutatások kimutatták, hogy napi 1-2 pohárnál több vörösbor, olykor még emelheti is a vér koleszterinszintjét, s ezzel fokozhatja az érelmeszesedésre való hajlamot. napi 1 dl vörösbor elfogyasztása viszont egyes adatok szerint növeli a vérben az antioxidánsok mennyiségét, s ezáltal némi védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben. A kis mennyiségben fogyasztott vörösbor valamelyest csökkenti a vérrögképződés veszélyét.
Az alkohol elsősorban üres kalóriák forrása, bár egyes szeszes italok bizonyos mikrotápanyagokat is tartalmaznak - különösen a borban és némelyik sörfajtában vannak jelentősebb mennyiségben egyes ásványi anyagok és B-vitaminok. Mivel azonban a sok alkohol teltségérzést okoz, könnyen kiszoríthatja az étrendből a valóban tápláló élelmiszereket. Bár az alkoholnak nagy az energiatartalma, s azt a szervezet könnyen felszabadítja, a legfontosabb tápanyagok és vitaminok a szeszes italokból hiányoznak. Ezért azoknál, akik rendszeresen és sokat isznak, hiánybetegségek léphetnek fel. Az alkoholisták szervezetében sokszor nincs elegendő tiamin, B-vitamin, riboflavin, folsav, niacin, kalcium, magnézium és cink - ámbár sok függ az illető táplálkozásától és az öröklött tényezőktől is. Az ivás előbb-utóbb a májat is megtámadja, s így az többé nem lesz képes tárolni a zsírban oldódó vitaminokat és hatékonyan feldolgozni a fehérjéket. Az alkohol hozzájárul az elhízáshoz; így alakul ki a jellegzetes sörpocak. A sör valójában kevesebb energiát tartalmaz, mint a bor vagy a röviditalok - alig feleannyi energia van benne, mint ugyanannyi borban -, ám nagyobb adagokban fogyasztják. Erős barna sörök energiatartalma kétszerese a legtöbb más sörfajtáénak.
ugyanaz az alkoholfogyasztás több napra elosztva kevésbé terheli meg a májat, mint az alkalmanként legurított jókora adag. Még a mértékkel ivóknak is ajánlatos azonban heti két-három szeszmentes napot beiktatniuk, hogy kitisztulhasson a szervezetük. A ritka, de mértéktelen ivászat köszvényes rohamot és hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhet. A mértéktelen alkoholfogyasztás szívritmuszavart, sőt szívizom-elfajulást s így szívelégtelenséget is okozhat.

Fent és lent

Sokan azért isznak, hogy kellemesebb hangulatba kerüljenek, ám a túlzásba vitt alkoholizálás nagyon könnyen nemkívánatos lelkiállapotot idézhet elő. A jókedvből levertséget lesz, a fesztelenség agresszivitássá fajulhat.

Amikor a kevés is sok

A nők szervezete lassabban bontja le az alkoholt, mint a férfiaké. A népcsoportok között is vannak különbségek az alkohollebontás ütemében - a kelet-ázsiaiak például kevésbé bírják a szeszt, mint a kaukázusi típus.
Némelykor már egy korty alkohol is sok. Vezetés előtt, munkagép kezelésekor, bizonyos gyógyszerek szedése során és terhesség alatt egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani.
Terhesség idején napi 50g alkohol maradandóan kasosíthatja a magzatot, fejlődési rendellenességet okozhat, és magzati alkoholszindrómát idéz elő. A baba szellemileg visszamaradott, és kis súllyal, gyakran beesett arccal vagy szájpadhasadékkal születik. A várandós anyáknak teljes mértékben mellőzniük kell az alkoholt.

Ok és okozat

Az elfogyasztott alkohol rendes körülmények között 15-90 perc alatt szívódik fel. Éhgyomorra gyorsabban szívódik fel és jut el a vérrel a szövetekbe, mint amikor jóllakottan vagy étkezés közben iszunk, mert a gyomorban levő táplálék itatóspapír módjára beissza az alkoholt, s lelassítja felszívódását. Az alkohol 20-30%-os alkoholtartalmú italokból szívódik fel leghamarabb. A töményebb italok irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és lassítják a felszívódás ütemét. Mindenfajta alkohol gyorsabban szívódik fel, ha szénsavas itallal fogyasztjuk. A borhoz adott szódavíz is gyorsítja az alkohol felszívódását.
A vérbe jutott alkohol kis része a tüdőn át a levegőbe távozik - ezen alapszik az alkoholszonda. Az alkohol túlnyomó részét a máj bontja le. Az alkoholos májzsugorodás annak az állandó megterhelésnek a következménye, aminek a szerv a hosszú éveken át tartó rendszeres alkoholfogyasztás alatt ki van téve.
Az egészséges máj óránként 10 g alkoholt bont le. Ha valaki megiszik hat korsó sört vagy két üveg bort az kb. 100 g alkohol, még 8 óra alvás után sem ülhet a volánhoz.
Az emberek eltérően reagálnak az alkoholra, de általános tünet, hogy egy-két pohár ital után a szívverés felgyorsul, és megélénkül a gyomornedv-elválasztás. A szellemi működések még zavartalanok, de a gyors döntést igénylő reakciók már nem megfelelők. Ha további alkohol jut a szervezetbe, a koordinációs készség romlik, és csökken számos hormon termelődése, aminek vízvesztés, összefolyó beszéd, ügyetlen mozgás és a fájdalomküszöb csökkenése a következménye. A vízvesztés és a másnaposság egyik legjobb ellenszere, ha lefekvés előtt sok vizet iszunk.
Férfiaknál napi 60, nőknél napi 20 g alkohol rendszeres fogyasztása már elkerülhetetlenül tartós károsodáshoz vezet. Minden ötödik alkoholistánál fellép a májzsugorodás, s nagyjából minden ötödik májzsugorodásban szenvedő beteg májrákban hal meg. Sok alkoholistánál jellegzetes ideg- és elmegyógyászati szövődmények, érzőideg-károsodás, hallucinációk, elmebetegségek lépnek fel.
A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a szájüregi, a gége-, a gyomor- és a májrák veszélyét, sőt az emlő- és a vastagbélrák kialakulásához is hozzájárulhat.

Kevesen tudják

Orvosok, akik megkérdezték betegeiket ivási szokásaikról, elmondták, hogy a legtöbben alábecsülik alkoholfogyasztásukat, egyesek akár 50%-kal is.
Másnaposan autót vezetni gyakran ugyanolyan veszélyes, mint ha részegen vezetnénk, mivel a koncentrálóképesség akár 20%-kal is rosszabb lehet a szokásosnál, akkor is, ha a vérben már nincs alkohol.
A sör jellegzetes kesernyés ízét adó komló a kender rokonságába tartozó kúszónövény.
A borókapálinka Hollandiából terjedt el, ahol gyógyszerként használták. Angol neve, a gin is a boróka holland megfelelőjéből származik, amelyet eredetileg a rozspálinkához adtak vizelethajtó tulajdonsága miatt.

Alkoholizmus

Sok alkoholista rosszul táplált. Energiafelvételük túlnyomó részét a szeszes italok fedezik, s lelkiállapotuk miatt gyakran nem fordítanak figyelmet a helyes táplálkozásra. Az alkoholizmus létrejöttében egyes kutatók szerint örökletes tényezők is fontos szerepet játszanak. 
A hosszú időn át túlzásba vitt alkoholizálás sok esetben antiszociális, destruktív magatartást szül. Az alkoholista nem fordít figyelmet szervezetének tápanyagszükségletére. A rossz táplálkozás súlyosbítja az alkohol kiváltotta betegségeket. Az elégtelen B₁₂-vitamin- és tiaminszint súlyosbítja az idegrendszeri károsodást, a súlyos tiaminhiány pedig a koncentrálóképesség, a memória romlását vonja maga után. Az alkoholisták emlékezetkieséseiket kitalált történetekkel igyekeznek ösztönösen elfedni.
A huzamosan túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt megnagyobbodik és elzsírosodik a máj, és az alkoholisták jelentős hányadánál kialakul a májzsugorodás vagyis a cirrózis.
Az alkohol okozta májzsugorodás a májrák és a halálos májelégtelenség leggyakoribb oka. A májelégtelenséget fokozza, ha a alkoholista étrendjében kevés a fehérje, a zsírsav, az A-, C- és E-vitamin, valamint a tiamin és a cink, amelyek az alkohol lebontásához és a zsírnak a májból való eltávolításához kellenek. A húsfélék, a halak és a sovány sajtok jó fehérje- és cinkforrások, a hetenként egyszer fogyasztott csirke-, bárány vagy borjúmáj pedig fedezi az A-vitamin- és tiaminszükségletet, sőt némi C-vitamint is tartalmaz. A növényi olajok, a tojás és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék az E-vitamin pótlásában segítenek.
Mivel a gyulladásban levő máj nehezen birkózik meg a zsírokkal, a májbetegeknek szénhidrátdús és zsírszegény diétát kell tartaniuk. Májzsugorodás esetén a szervezet nem képes elegendő A-vitamint tárolni, és bizonyos tápanyagokat feldolgozni sem.

A kockázat csökkentése

A kiegyensúlyozott étrend és az alábbi élelmiszerek segítenek megelőzni a májzsugorodást: lencse, zöldbab, eper, sovány vörös hús, kivi, sárgadinnye, narancs, osztriga, Graham kenyér, tojás, tarisznyarák és pisztráng.

A lejtőre kerülés jelei

Ha azért iszunk, hogy önbizalmat nyerjünk vagy megpróbáljuk feledni gondjainkat.
Ha egyre többet kell innunk, hogy ugyanazt a hatást elérjük.
Ha nem jut eszünkbe, mit csinálunk részegen.
Ha titokban járunk rá a borosüvegre.
Ha ivás után vezetünk.
Ha másnaposságaink tüneteit újabb italokkal kezeljük.
Ha az alkohol kedvéért rendszeresen elhagyunk étkezéseket.
Ha szívesebben iszogatunk magunkban.
Ha hangulati kilengéseink feltűnnek otthon és a munkahelyen.
Ha hidegrázással, hallucinációkkal és éjszakai izzadással küszködünk.
Ha a nyomatékos orvosi figyelmeztetés sem segít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése