2019. január 3., csütörtök

Agyszélhűdés

Agyszélhűdés

Ezer gyermek közül legalább kettő agyi eredetű bénulással születik. A mozgáskoordináció zavarai számos ideggyógyászati kórképben jelen vannak. Ha az állapot veleszületett, a tünetek 3 éves kor előtt kezdődnek. Enyhe esetekben a beteg normális életvitelt folytathat, a súlyosabbakban viszont ellátásra szorul.
Az agyszélhűdésben szenvedők izomműködése zavart, ami nehezíti számukra az étel megrágását és lenyelését. A kiegyensúlyozott étrend érdekében az élelmiszerek elkészítésére és halmazállapotára különösen nagy figyelmet kell fordítani.
A könnyen ehető, pépesített ételek, kásák és levesek legyenek ízletesek és táplálók. Oda kell figyelni az energiabevitelre is. Mivel a beteg nehezen tud nagyobb adagokat elfogyasztani, az étrend legyen tápanyagokban és energiában gazdag. Összeállításához célszerű orvos tanácsát kérni.

A gyermekkori agyszélhűdés okai

Csecsemők és kisgyermekek esetében a betegség a terhesség, a szülés vagy a kisgyermekkor során fellépő agysérülés következménye. Oka lehet az anya terhesség alatti betegsége, fertőzése pl. rubeola, továbbá nehéz szülés, koraszülés, illetve a csecsemőkorban elszenvedett betegség pl. agyhártyagyulladás, sárgaság. Az agyszélhűdést a csecsemőknél nehéz felismerni, s gyakran csak akkor tűnik fel, ha a gyermeknél elmaradnak a mozgásban, mászásban, járásban önálló étkezésben megnyilvánuló fejlődési fázisok.
Az agyszélhűdés nem súlyosbodó állapot, de állandó, és bár nagymértékben kezelhető, kiváltó oka gyógyíthatatlan. Vannak szakemberek, akik ezt a megállapítást nem osztják. Közéjük tartozott a néhai dr. Pető András is, akinek elmélete szerint a betegség valójában tanulási nehézség, amely helyes tanítási módszerrel legyőzhető: az idegpályák ingerlésével át lehet hidalni a sérülést. A Pető Intézetben az izmokat testmozgással erősítik, az agysejteket szellemi feladatokkal olvasás, rajzolás, beszédgyakorlatok ösztönzik. Ez az életmód erősen igénybe veszi a beteget, a szülőket és a gondozókat. Sokan elismerik Pető módszerét, amely a normális életműködések fejlesztésére törekszik: segít a gyermekeknek a lehető legtöbbet elérni az önálló mozgás, az önellátás és a kommunikáció terén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése