2019. február 10., vasárnap

Borjúhús

Borjúhús

Előnyei

jó fehérjeforrás
jó forrása a B₁₂-vitaminnak
megfelelő cink- és niacinforrás

Hátránya

a hagyományos borjútartás módszereit egyre többen bírálják

A borjúhús kevesebb zsírt tartalmaz, mint ugyanannyi sovány marhahús, energiatartalma is jóval kisebb, viszont mikroelem- és vitamintartalma hasonló. Emellett sok van benne a szövetek fejlődéséhez és regenerálódásához szükséges fehérjékből és cinkből, valamint az idegrendszer egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminokból.
A borjúhús hagyományosan szűk ketrecekben nevelt, kizárólag tejjel táplált borjúból állítják elő, az egysíkú étrend és a szinte teljes mozgáskorlátozottság következtében az állatok vérszegényekké válnak, így húsuk szép világos lesz. Ez az Európa nagy részén mind a mai napig alkalmazott kegyetlen módszer azonban egyre nagyobb visszatetszést kelt a közvéleményben. Egyes helyeken, például Angliában be is tiltották, így ott a jobb bánásmód és takarmányozás miatt sötétebb színű lett a borjúhús.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése