2019. február 7., csütörtök

Belsőségek

Belsőségek

Előnyeik

jó minőségű fehérjék forrásai
a máj és a vese értékes vagy kitűnő vas- és niacinforrás, valamint megfelelő cinkforrás
a máj kitűnő A- és B₁₂-vitamin-forrás
a szív kitűnő riboflavin- és B₁₂-vitamin-forrás

Hátrányaik

koleszterintartalmuk nagy
a májban levő nagy mennyiségű A-vitamin a terhesség korai szakaszában fejlődési rendellenességeket okozhat

A B-vitaminokban különösképpen B₁₂-vitaminban, vasban és cinkben gazdag állati belsőségek mindegyike tápláló eledel. A máj, szív és vese ugyanakkor igen sok koleszterint tartalmazhat, ezért azoknak, akik koleszterinszegény étrenden élnek, ezeket kerülniük kell.
Belsőségnek nevezünk a hús - vagyis a vázizomzat - kivételével minden ehető állati testrészt. Ide tartozik tehát a máj, vese, szív, zúza, agyvelő, tüdő (pejsli), gyomor (pacal), farok, nyelv, csülök.

Az eszkimók és a jegesmedve

Az eszkimók tapasztalatból tudják, hogy a jegesmedve és a fókák májából nem szabad enni. A kevésbé tájékozott sarkkutatók azonban kipróbálták ezt az eledelt, és megbetegedtek tőle, mivel ezeknek az állatoknak a mája rendkívül sok A-vitamint tartalmaz, és nagyobb mennyiségben már mérgező. Minthogy az A-vitamin zsírban oldódik, nem ürül ki rögtön a szervezetből, hanem a felesleg lerakodik a zsírszövetben.

Máj

Mindenféle máj kitűnő forrása a bőr egészsége szempontjából fontos és a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó A-vitaminnak, továbbá a vörösvérsejtek termeléséhez és az idegrendszer működéséhez szükséges B₁₂-vitaminnak. A májban még sok egyéb tápanyag is található, köztük vas és cink. A terhességre készülők és a várandós kismamák azonban ne fogyasszanak májat, mert az A-vitamin nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat.
A máj értékes táplálék a vashiányos vérszegénységben szenvedők számára, ám mivel sok benne a koleszterin, hetente egynél többször nem helyes fogyasztani.

A belsőségek előnyei

Agyvelő: kitűnő B₁₂-vitamin- és megfelelő niacinforrás.
Máj: kitűnő A-vitamin-, riboflavin és B₁₂-vitamin-forrás, fajtától függően kitűnő vagy értékes vas- és niacinforrás, értékes folsavforrás, megfelelő B₆-vitamin- és cinkforrás.
Nyelv: Nagy mennyiségű nátriumot tartalmazhat. A birkanyelv kitűnő B₁₂-vitamin-forrás.
Ökörfarok: Kitűnő B₁₂-vitamin-forrás, amellett riboflavint és B₆-vitamint is tartalmaz, de rendkívül sok benne a zsír.
Szív: Kitűnő fehérje-, riboflavin-, niacin- és B₁₂-vitamin-forrás, továbbá értékes vas-, illetve megfelelő cinkforrás.
Vese: Kitűnő riboflavin- és B₁₂-vitamin-forrás, fajtától függően kitűnő vagy értékes vas- és niacinforrás és megfelelő tiamin-, cink, valamint folsavforrás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése