2019. február 8., péntek

Bimbóskel

Bimbóskel

Előnyei

csökkenti a vastagbél- és gyomorrák kialakulásának veszélyét
jó forrása a folsavnak és az indoloknak, amelyek védelmet nyújthatnak a rák bizonyos fajtáival szemben
megfelelő rostforrás

Hátránya

szélképző hatású

A bimbóskel, amely külsőre olyan, mint egy miniatűr káposzta, a többi káposztaféléhez hasonlóan indolokat, vagyis olyan nitrogéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek föltehetően csökkentik bizonyos rákbetegségek veszélyét. A bimbóskelben sok a C-vitamin és a béta-karotin az A-vitamin előanyaga. Egyetlen hátránya, hogy a káposztához hasonlóan szeleket okoz.

Szerepe a rák megelőzésében

A bimbóskel némi védelmet nyújthat az emlőrák ama fajtái ellen, amelyek a nők ösztrogén hormonjának magas szintjével függnek össze. A bimbóskel indoltartalma serkenti a májműködést, s így a máj csökkenti a hormon szintjét. Az Egyesült Államokban végzett kísérletek azt mutatták, hogy az ösztrogén-anyagcsere megélénkülése következtében kevesebb hormon marad a szervezetben, amely táplálhatná a rosszindulatú daganatot.
Azoknál a nőknél, akiknek az ösztrogén-anyagcseréje gyors, az emlő- és méhrák kialakulásának valószínűsége kisebb. Ha pedig már fellépett a rák, a zöldségfélék indoljai talán gátolhatják terjedését a szervezet más részei felé. Hosszú ideig tartó főzéssel azonban az indolok kilúgozódnak, és sok vitamin is lebomlik, ezért a bimbóskelt a legjobb csak kissé megfőzve fogyasztani.

Mivel a vastagbélrák és a gyomorrák megelőzéséhez és eredményes kezeléséhez hozzájárul a keményítőben, rostban és zöldségfélékben gazdag étrend, feltételezhető, hogy a rostokat és indolokat egyaránt tartalmazó káposztafélé szintén segíthetnek a rák e fajtáinak megelőzésében.
Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a vér alacsony folsavtartalma hajlamosíthat a tüdőrákra. Mivel pedig a bimbóskel folsavban gazdag, fogyasztása bizonyos védelmet nyújthat a tüdőrák ellen is.

Milyen a jó bimbóskel?

Élénkzöld, apró, kemény, tömör fejű bimbóskelt vásároljunk, amelyben nincsenek sárga foltok. Az öreg, széteső levelű bimbóskelnek kellemetlen, kénes szaga van, főzéskor szivacsossá válik, íze keserű lesz. Hűtőszekrényben a külső levelek eltávolítása után mosatlanul néhány napig tárolható. Felhasználás előtt öblítsük le, majd az egyenletes puhulás érdekében kereszt alakban vágjuk be a tönkjét. A bimóskelt rövid ideig, fedő nélkül kell főzni forrásban levő vízben. Ha lefedjük a fazekat, kénes gázok gyűlhetnek össze a fedő alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése