2019. február 9., szombat

Bor

Bor

Előnyei

mértékkel fogyasztva csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, elsősorban a középkorú és idősebb férfiaknál
az étellel együtt fogyasztott vörösbor elősegíti a vas felszívódását

Hátrányai

a vörösbor migrént okozhat
a borban előforduló kén-dioxid és hisztamin asztmás rohamokat és arra hajlamosoknál egyéb allergiás reakciókat is kiválthat
a túlzásba vitt borfogyasztás másnaposságot, alkoholizmust és májzsugorodást okozhat

Az orvosok véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy a bor káros-e az egészségre. Mértékletes fogyasztása különösen a vörösboré csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az élet későbbi szakaszaiban. Ugyanakkor a bor egyes összetevőiről azt gyanítják, hogy rákkeltő hatásúak.
A bornak alkoholtartalmán kívül nincs számottevő tápértéke. Egy pohár (125 ml) vörösbor energiatartalma nagyjából 85 kcal, egy pohár fehérboré átlagosan 90 kcal.
A vörösborok általában 12 térfogatszázalék alkoholt (etanolt) és egészen kevés cukrot tartalmaznak. A fehérborok cukor- és alkoholtartalma ettől jelentősen eltérhet. A borban némi vas is van, de ennél fontosabb, hogy étkezés közben fogyasztva segíti az ételben levő vas felszívódását.
A bor bizonyos összetevői az arra hajlomosaknál asztmás rohamokat válthatnak ki - az egyik az élesztők és baktériumok elpusztítására használt kén-dioxid, amely a dugó kihúzása után elillan, a másik a hisztamin, amely főleg a vörösborban fordul elő.
Gyakran hallani, hogy a sok zsiradékot fogyasztó franciáknál azért nem túl gyakori a szívinfarktus, mert sok vörösbort isznak. Csakhogy Magyarországon is épp elég vörösbor fogy, mégis nagyon sokan halnak meg szívinfarktusban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemrég elkészült tanulmánya ráadásul kiderítette, hogy Franciaországban is nagyobb a szívbetegségek gyakorisága, mint azt korábban hitték. A franciák körében viszonylag gyakori száj- és garatdaganatokat sokan a borfogyasztással hozzák összefüggésbe. E daganatos megbetegedések különösen azokat veszélyeztetik, akik a borivás mellett dohányoznak is. Számos vizsgálat egybehangzó eredménye szerint naponta 1-2 deci bor némi védelmet nyújt a szívbetegségek ellen. Újabb kutatások rámutatnak, hogy a vörösbor egyik alkotórésze csökkenti a vérrögképződésre való hajlamot, és antioxidánsként is működik.
Az is igaz azonban, hogy a vörösbor egyeseknél migrénrohamot vált ki. Ennek oka feltehetően a borban levő polifenolokban keresendő. Egyes vizsgálatok szerint a bor allergiás reakciókat (émelygés, kiütés, felfúvódás) okozhat. A mértéktelen ivás rendkívül veszélyes: májbetegséget, idegrendszeri károsodást, szívizomelfajulást, emésztési zavarokat és hasnyálmirigy-gyulladást okoz. Az alkoholfogyasztás könnyen szenvedélybetegséggé válhat, s az alkoholisták személyisége fokozatosan leépül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése