2019. február 3., vasárnap

Baktérium- és vírusfertőzések

Baktérium- és vírusfertőzések

Az emberi szervezetben könnyen elszaporodhatnak az olyan baktériumok és vírusok, amelyek az  immunrendszeren felülkerekedve fertőzést okoznak. Némely élelmiszer egyes természetgyógyászok szerint baktérium-, illetve vírusellenes tulajdonságokkal bír, azaz elpusztítja ezeket a mikroorganizmusokat, vagy gátolja szaporodásukat. Más táplálékok közvetve, az immunrendszer serkentésével segítik elő a fertőzések elleni küzdelmet. A fokhagyma például bizonyítottan kiváló fertőzésgátló, az áfonya levét pedig régóta használják húgyúti fertőzések kezelésére. A fitoterapeuták borsmenta és gyömbér főzetével kezelik a meghűlést, mert e növényeket keringést javító és náthát csökkentő hatásúaknak tartják. A kakukkfű főzete toroköblítőként a torokfájás enyhítésére használható.

Kevesen tudják

Joghurt fogyasztásával csökkenthetők az antibiotikumok szedésének mellékhatásai. A biojoghurtok elősegítik a természetes körülmények között a bélben élő, de e gyógyszerekre érzékeny baktériumflóra regenerálódását. 
A fokhagyma védelmet nyújt a fertőzések ellen. A Baktérium- és vírusellenes hatása van, s valószínűleg csökkenti a vérrögképződés kockázatát is. A fokhagymaszagú lehelet ellen friss petrezselyem rágcsálásával védekezhetünk.
A stresszel terhelt emberek könnyebben betegszenek meg. A stressz jelentősen legyengítheti az immunrendszert. Egy, a meghűlés iránti fogékonyságot vizsgáló amerikai kísérlet azt az eredményt hozta, hogy a lelki stressz alatt állók az átlagosnál jóval nagyobb valószínűséggel fáznak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése