2019. február 4., hétfő

Banán

Banán

Előnye

sok benne a kálium

Hátránya

éretlenül elfogyasztva bélgázokat fejleszt

Egy egészséges, tápláló és bajlódás nélkül fogyasztható banán a természet igazi ajándéka, ideális eledel. A forró égövön világszerte mindenütt termesztik. Még zölden szedik le a fáról, s szállítás közben érik be. Mivel eladáskor általában még nem teljesen érett, otthon célszerű egy ideig szobahőmérsékleten érlelni.
Az éretlen banán olyan keményítőt tartalmaz, amelyet a vékonybél enzimjei nem képesek megemészteni, ezért az a vastagbélbe jutva erjedésnek indul, és bélgázokat fejleszt. Mivel a keményítő zöme az érés során nemcsak édesebb, hanem könnyebben is emészthető.
Mivel az érett banánt nagyon könnyű megemészteni, s allergiás reakciót is csak nagy ritkán okoz, kisbabáknak ideális szilárd táplálék. De viszont egyes felnőtteknél viszont migrént vált ki. Gyermekeknél a gyomorrontás kezelésére is jól bevált. Az Egyesült Államokban a hasmenéses gyerekeket gyakran banánból, rizsből, almaszószból és pirítósból álló diétára fogják.
Talán a banán bélrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt mondja azt sok gyomorfekélyes beteg, hogy jobban lesz, ha megeszik egy banánt. Sokan vizsgálták már, hogyan hat a banán és a zöldbanán a gyomorfekélyre. Egyes adatok szerint fokozzák a sejtképződést és a védő hatású nyák termelődését a gyomor nyálkahártyájában. A gyomornyálkahártya megvastagodása és a felület bevonása semlegesíti a már meglevő fekélyeket, és elejét veszi az újabbak kialakulásának. Mindezt azonban igen kevés adat támasztja alá.
A banán jó káliumforrás. A kálium az izmok és az idegrendszer működéséhez szükséges nélkülözhetetlen ásványi anyag, melynek a vérnyomás szabályozásában is meghatározó szerepe van.
A banán frissen és aszalva egyaránt igen sok cukrot tartalmaz, amely gyorsan a vérkeringésbe kerül. Ez az oka annak, hogy a sportolók - különösen a teniszezők - verseny előtt, sőt még a verseny közben is gyakran esznek banánt.

Kevesen tudják

Az aszalt banán ötször annyi energiát tartalmaz, mint ugyanannyi friss gyümölcs.
A világon a legtöbb banánt Indiában termesztik.
Linford Christie olimpiai aranyérmes rövidtávfutó verseny és edzés előtt reggelijéhez sült zöldségbanánt eszik.
Kelet-Afrikában erjesztett banánból sört is készítenek.

A zöldségbanán

A gyümölcsbanántól eltérően a zöldségbanán nyersen emészthetetlen és rossz ízű. Néhol pl. Afrika egyes vidékein fontos népélelmezési cikk; sütve vagy főzve eszik. Mivel bőségesen tartalmaz csersavat (tannint), íze gyakran fanyar, bár ez a mellékíz a főzés során rendszerint eltűnik.
A gyümölcsbanánnal ellentétben a zöldségbanánban a keményítő éretten is megmarad. Bizonyos kutatási eredmények arra mutatnak, hogy az emészthetetlen keményítőben gazdag étrend csökkenti a gyomor- és bélrák előfordulási arányát. Ezt az összefüggést további vizsgálatokkal próbálják tisztázni, miként azt is, hogy a keményítő ugyanolyan fontos szerepet játszik-e a bélrák kivédésében, mint az egyéb élelmi rostok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése