2019. január 3., csütörtök

Agresszivitás, bűnözés

Agresszivitás, bűnözés

Jót tesznek

teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek

Korlátozottan fogyasztható

fehér kenyér, sütemény, cukor
tea, kávé

Árt

alkohol

Az utóbbi húsz év kutatásai kimutatták, hogy az élelmiszerek bizonyos elemeinek jelenléte vagy egyes alapvető tápanyagok hiánya összefüggésbe hozható az antiszociális viselkedéssel. A cukorban, finomított cukrot tartalmazó ételekben, adalékanyagokban és színezékben gazdag étrend egyes vizsgálatok szerint agresszivitást, hiperaktivitást és bűnözésre való hajlamot válthat ki.
Az amerikai büntetés-végrehajtási intézetekben az 1980-as évek elején végzett kísérletsorozat megállapította, hogy az antiszociális viselkedés jelentősen mérséklődött azoknál a fiatalkorú elítélteknél, akiknek étrendjében csökkentették a finomított cukor mennyiségét. A legnagyobb szabású, 3000 fiatalra kiterjedő kísérletsorozatban a snackeket és a finomított cukrot kivonták az étrendből.
Az egyik lehetséges magyarázat szerint a finomított cukrot tartalmazó ételekben gyakran kevés a króm, mivel a cukor a cukor finomítása során a természetes krómtartalom elvész. A króm a cukor átalakításával kapcsolatos anyagcsere-folyamatokhoz szükséges nélküle az inzulin és más hormonok kevésbé hatékonyan szabályozzák a vércukorszintet. Hipoglikémia léphet fel, ami agresszív viselkedéshez vezethet, mivel az agy nem kapja meg a számára szükséges glükózt.
Másrészről felvetődött, hogy a cukorbevitel fokozása megnyugtató hatású, és egyeseknél elősegíti az alvást. A cukorban gazdag, feldolgozott élelmiszerekből azonban hiányozhatnak fontos tápanyagok. Kimutatták például, hogy elégtelen tiaminbevitel indulatos magatartást válthat ki. Kórházban fekvő gyerekek körében végzett kísérletsorozatok szerint a deviáns azaz a társadalmi normáktól eltérő viselkedés szorosan összefügg az étrend kiegyensúlyozatlanságával. A túlzott tea-, kávé- és alkoholfogyasztás is agresszivitást szülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése