2019. február 14., csütörtök

Brokkoli

Brokkoli

Előnyei

kitűnő C-vitamin-forrás
megfelelő béta-karotin-forrás
folsavat, vasat és káliumot tartalmaz
bizonyos védelmet nyújt a rák ellen

Brokkoliszüret

A brokkoli zsenge feje (azaz a virágzata) több béta-karotint tartalmaz, mint a szára, és minél sötétebb színű, annál nagyobb a tápértéke. A brokkoli akkor friss, ha szára ropogós, könnyen törik.

Egy adag (10 dkg) főtt brokkoli tartalmazza a javasolt napi C-vitaminadag több mint felét s elég sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), folsavat, vasat és káliumot. Minél sötétebb - bíborszínű, zöld vagy kékeszöld - a virágzata, annál több C-vitamin és béta-karotin van benne.
A karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a káposztához hasonlóan a brokkoli is a keresztvirágúak családjába tartozik. Ezek a növények számos olyan vegyületet köztük indolszármazékokat tartalmaznak, amelyek védelmet nyújthatnak a rák ellen. E tulajdonságukat friss, mélyhűtött, nyers és főtt állapotban egyaránt megőrzik. A brokkoli C-vitamin-tartalmát azonban a főzés csaknem a felére csökkenti. Az enyhe párolás, a mikrohullámú és a hirtelen sütés a legmegfelelőbb elkészítési mód. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése