2019. február 2., szombat

Babcsíra

Babcsíra

Előnye

jó C-vitaminforrás
megfelelő B-vitamin-forrás
könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz 
energiatartalma kicsi

Hátránya

allergiás reakciókat idézhet elő, különösen lupusban (SLE) szenvedőknél

A kínai konyha kedvelői bizonyára jól ismerek a mungóbabot, a leggyakrabban csíráztatott babféleséget. Az áttetsző, fehéres csírák mintegy 5 cm hosszúak, gyökerük a vége felé elvékonyodik, hüvelyük halványzöld.
A lucernát (amelynek vékony, halványzöld, hosszan kacskaringózó sarjhajtásai vannak), a lencsét, az adukibabot, a csicseriborsót és a szóját ugyancsak csíráztatják. A csicseriborsó- és a szójacsírát először meg kell főzni - előbbit azért, mert különben élvezhetetlenül kemény, utóbbit pedig azért, hogy mérgező fehérjéi ártalmatlanná váljanak.
Míg a zöldségfélék többsége leszedés után folyamatosan veszít vitamintartalmából, a babcsíra nemcsak tovább nő, hanem tápanyagokban is gazdagabb lesz. Mihelyt a bab csírázni kezd, a magban levő összes keményítő, olaj és egyéb tápanyag, ami a kis növényke táplálását szolgálja, vitaminokká, enzimekké és más fehérjékké, ásványi anyagokká és cukorrá alakul át. A bab C-vitamin-tartalma csírázáskor hihetetlenül megugrik: 600-szorosára nő! Egyetlen adag friss mangóbabcsíra egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének háromnegyedét fedezi. Csírázáskor a babban bizonyos B-vitaminok (tiamin, folsav B₆-vitamin és biotin) mennyisége is növekszik.
Mivel a csírázás folyamán a magban levő emészthetetlen szénhidrát is felhasználódik, a babcsírák kevesebb bélgázt fejlesztenek, mint a nem csírázó babok. Lopus erythematosusban (SLE) szenvedő betegeknél azonban egyes esetekben allergiás reakciót idézhetnek elő.

Miért jó a babcsíra a dohányosoknak?

A dohányzásról való leszokásban segíthet a lúgos kémhatású élelmiszereket bőven tartalmazó étrend. A kutatók felfedezték, hogy míg a savas kémhatású vizelet hamar kimeríti a dohányos nikotintartalékait, addig a lúgos élelmiszerek (pl. babcsíra, borsó, tej) fogyasztása után képződő vizelet kevesebb nikotint visz magával, s ezzel késlelteti a nikotinéhség kialakulását.

Csíráztatás otthon

Amellett, hogy a babcsírák energiatartalma csekély és tele vannak vitaminokkal, könnyen termeszthetők otthon is. E célra néhány befőttesüveg is tökéletesen megfelel.
A sérült és elszíneződött szemektől megtisztított babot éjszakára vagy 12 órára áztassuk langyos vízbe. Ezután öntsük le róla a vizet, mossuk le, és helyezzük a befőttesüvegek aljára úgy, hogy a csíráknak legyen elég helyük nőni. Az üvegeket fedjük le befőttesgumival rögzített muszlinnal vagy pamutvászonnal, majd tegyük őket meleg, sötét zugba (túl hideg vagy túl meleg helyen ugyanis a bab nem csírázik ki, a napfény hatására pedig keserű lesz).
A kicsírázott babot naponta háromszor-négyszer langyos vízzel óvatosan mossuk le. A halványzöld, friss csírák néhány napon belül fogyasztásra alkalmasak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése